Az Inda gépházblogja

Az új blog.hu címlapról

Sok jogos kérdés merült fel a blog.hu új címlapjáról, tömören leírnám mit akartunk vele, és hogy hol tart az átalakítás, és hogy mi az, ami pillanatnyilag még nem működik.

Egy mondatban: a célunk annyi volt a változtatással, hogy szebb, a korábbinál több és sokkal több forrásból származó postot futtató, belépőfelületként és blogmagazinként is élvezhető címoldalt faragjunk a blog.hu-nak.

A friss dizájnon kívül a következő új tartalmi izéket álmodtuk bele a címlapba:

A legnagyobb újítás talán a szuperfeed. Ennek az a lényege, hogy nem csak a blog.hu-ról, hanem a teljes magyar nyelvű netről ebbe a feedbe szeretnénk gyűjteni a legjobb blogos tartalmakat. Hogy egy helyen el lehessen olvasni, ami friss meg érdekes magyar nyelven. Azért osztottuk tíz kategóriára - ami természetesen mindig vitatható - hogy ne egy hatalmas, emészthetetlen folyamban érkezzenek a posztok, kicsit lehessen előzetesen válogatni.

Ez a tíz kategóriára osztott feed - még nem lehet rájuk feliratkozni, de nemsokára igen - szerkesztett, abban az értelemben, hogy gondosan, kézzel válogatjuk belé a blogokat. A cél az, hogy ne egy rakás emészthetetlen közül kelljen az olvasónak kiválogatnia az érdekes posztokat. Az induló készletet mi magunk válogattuk össze, de innentől kezdve a ti segítségetekkel, kalákában szeretnénk csinálni, hogy a végeredmény sokkal jobb legyen. Erre szolgál a blogajánlási lehetőség a szuperfeed doboz alatti formon keresztül. Fontos: ez NEM pótolja vagy helyettesíti az egykori promóblogot. Ez kifejezetten arra szolgál, hogy ha az olvasó/blogger ismer egy jó, magyar nyelvű blogot, azt beajánlhatja a nagy feedbe. Tehát nem posztot, hanem egész blogot lehet javasolni. A promóblog, amiben posztot ajánlhattak a bloggerek, a régi formájában megszünt, de ez csak átmeneti állapot, nemsokára egy sokkal jobb verzió élesedik.

Egyelőre még alig tudtuk bővíteni a szuperfeedet az olvasói beküldésekkel - több száz tipp érkezett pár nap alatt! - aminek technikai okai vannak, de napokon belül elkészül az új adminfelület, és hirtelen azt fogjátok látni, hogy jelentősen nőtt a kínálat. Most még vannak olyan kategóriák, ahol gyengébb (de legalábbis egysíkú) a felhozatal, ez is meg fog változni. Ha az élet kikényszeríti, attól sem esik le az aranygyűrű az ujjunkról, ha kicsit át kell majd szabni a kategóriákat, de össze-vissza radírozgatni sem szeretnénk túl sűrűn. Elképzelhető, hogy nemsokára kicsit megnöveljük a szuperfeedet - főleg, ha közben megszeretik az olvasók.

A szuperfeed-dobozon belüli tizenegyedik kategória, a legfelső, a "Blog.hu" nevű, fogja tartalmazni nemsokára az összes friss blog.hu-s posztot. Nem szűnt tehát meg ez a régi feed, eleve azt terveztük, hogy ide mozdítjuk, most még azért jön itt egy szűkebb válogatás, mert a dolog kódolási része nem fejeződött be. De ez is rövid idő, néhány nap kérdése.

A címlapon újdonság még, hogy áthoztuk ide az Index-címlapon látható, kézzel szerkesztett blogketrecet "friss és forró "cím alatt (ennek pár napon belül lesz archívuma is), minden héten bemutatunk egy bloggert a megfelelő dobozban. És a legerősebb témaiköreinkben fényképes ajánlódobozokat futtatunk, ezek témáját a szerkesztők határozzák meg, a konkrét tartalom viszont véletlenszerűen kerül bele a téma blogjaiból és pár percenként változik. Tehát a címlap teteje a blog.hu-s anyagoké, a közepe a szuperfeeddel minden magyar nyelvű blogtartalomé, aztán megint a blog.hu-s dolgok jönnek. (Az ajánlódobozok között az énblogos a kakukktojás, az ugyanis nem csak blog.hu-s blogokat kínál.)

Pár szó még a fejlécről és a kategóriákról. Az új fejléc felső sorában vannak a felméréseink alapján legnépszerűbb témakategóriák. Ezek szerepelnek a szuperfeedben is. Ezek alá a szerkesztőink válogatnak be blogokat. Az alsó menüsorban viszont blogtagek vannak. Ezeket te adod a blogoknak az admin felületen, legfeljebb hét darabot, így definiálhatod, miről szól a blogod. Blogtagje csak blog.hu-s blognak lehet. Az alsó menüsorba véletlenszerűen kerülnek ki, az itt lenyitható, blogtag alapú kereső/böngészővel az összes blog.hu-s blog között lehet válogatni.

A címlapnak tehát egy fejlesztés alatt álló, ha tetszik béta verziója látható most, ami a következő pár napban több ponton, később lassabb tempóban, de folyamatosan fog változni. Ha van tömegigény, elhelyezünk még két fényképes ajánlódobozt, szó van olvasottsági toplistákról is, hemzsegni fognak a feedikonok, rövidesen időbélyegző kerül a postokra, szóval alakulnak a dolgok.

(szily)

Nem találtál választ? Írj nekünk! Írok nektek!
süti beállítások módosítása