Az Inda gépházblogja

Krosszbrózer vizivig

(Durván technikai jellegű poszt, vigyázat!)

Kijött ma ugye az Opera 9 második technológiai preview verziója, amire nagyon vártam, azt remélve, hogy enyhíti a vizivig editoros kínokat. Hát egyelőre nem igazán.

Zárójel ON

Miről is van szó?

Ahhoz, hogy egy blogban - vagy bármilyen webes alkalmazásban - vizivig (vagy RTE - Rich Text Edit) szövegszerkesztőt lehessen használni a beépített textarea helyett, az ember létező - tipikusan JS alapú - megoldásokból válogat. A blog.hu per pillanat az FCKeditor nevűt használja, mert rugalmasságban, featúrákban, kódgenerálásban (mármint a kód tisztaságát tekintve) ez a legjobb (szerintünk). A legnagyobb baja ennek az, hogy csak IE és Firefox alatt megy (igazából Firefox alatt már egy kicsit hullik a vakolat), Opera alatt egyáltalán nem, ott marad a HTML-alapú szerkesztés. Amit szeretnénk elkerülni, persze.

Vannak más megoldások is, pl. a TinyMCE vagy az XStandard, de ezek sem támogatják az Operát (bonyi, hiányzik belőle valami, a mélyben, a misztikus design mode). A freeblog különutas vizivig szerkesztője sem megy Operában.

Van néhány cucc, ami tényleg krosszbrózer, pl. a Blogter által is használt RTE vagy a Gmail saját editorja. Ezek viszont túl egyszerűek, az FCKeditor/TinyMCE/XStandard mellett egy teljesen más, fapados kategóriát képviselnek. Olyan, ami mindenen fut és még jó is - nem létezik. Vagy nem létezett, eddig.

Zárójel OFF

Na de. Az Opera új verziója azt ígéri, hogy támogatja a design mode-ot, mégpedig hasonlóan, mint a Firefox, tehát megy majd az Operán is az összes menő RTE. Hát nem megy. Persze lehet, hogy csak azért, mert még nem tudják, hogy az új Operán szabad a pálya, de nem mennek, kivétel a TinyMCE, ezzel értem el eredményeket, bár lassú volt és szeszélyes, de valamit csinált. Van egy kis remény tehát, hogy a végleges Opera 9 alatt fut az FCKeditor - ez lenne a konkrét vágyunk ugye.

Az ultimate cél egyébként az lehet, hogy ne egy beégetett szerkesztőtípust lehessen használni, hanem mondjuk a Plain / FCK / RTE / TinyMCE közül bármelyiket. Ez viszont nemcsak technikailag nehéz - a képkezelés, azaz szerveroldali képböngészés/beszúrás terén pl. durván különböznek -, hanem valószínűleg a juzereket is teljesen összezavarja a kavalkád. Már a feedekkel bajban vagyunk - én sem igazán értem, mi alapján kell választani a négyből -, a különböző szerkesztők előnyeit és hátrányait elmagyarázni pedig biztosan reménytelen feladat. (Ez az egész webes vizivig egyike az informatika megoldatlan problémáinak a 21. században.)

Nem találtál választ? Írj nekünk! Írok nektek!
süti beállítások módosítása