Az Inda gépházblogja

Foci-vb a Sport Gézán - segítség és gyakori kérdések

Ne ess pánikba! Ha gond van, olvasd figyelmesen végig az alábbi tudományt. Ha akkor sem világos, kommentálj, és segítünk.

Segítség és gyakori kérdések, Foci-vb 2010

Mi kell, hogy lássam a vb-közvetítést?
Egy átlagos PC vagy Mac, átlagosnak mondható szélessávú internettel, flash playerrel. Ez egy pillanatok alatt települő böngészőkiegészítő, a legtöbb számítógépen eleve fent van. Ha neked nincs, vagy lehet, hogy régi, itt felteheted a legújabbat. Ezt mindenképpen ajánljuk.

Mi a minimális konfiguráció?
Ezzel nem terhelnénk, ha olyan géped van, amin simán tudsz videót nézni az interneten, akkor ennek is mennie kell. Ami biztos, hogy ha lassú a neted, rosszabb lesz a képminőség, akár akadozások is előfordulhatnak. A legfrissebb flash playert mindenképp tedd fel, ha gond van. Ha feltétlenül konkrétumokat kívánsz: Minimum Intel P4 2 GHz vagy hasonló, 1 GB RAM, 2 Mb/sec-es internetkapcsolat.

Van-e különleges teendőm?
A számítógépnek elég nagy feladat a folyamatos letöltés és lejátszás, így akkor jársz a legjobban, ha kikapcsolsz minden olyan folyamatot, ami a netet használja vagy a processzort terheli. Lehetőleg ne legyen nyitva meccs közben több böngészőablak, az meg tudja nyekkenteni az erős gépeket is.

Külföldön élek, miért nem nézhetem az Indexen a vb-t?
Sajnos a FIFA, az egész foci-vb ura kizárólag egyetlen célországra engedélyezi az internetes közvetítés jogait, az Index esetében ez Magyarország.

Magyarországon élek, miért nem megy a közvetítés mégse?

Bizonyos vállalati proxy-szerverek külföldi IP tartományt használnak, és ezekre szintén az előző pont érvényes. Ha a munkahelyeden ülsz, Magyarországon, és mégis azt látod, hogy szerintünk külföldön vagy, akkor ez lehet a baj. Ha van céges magyar mobilnet, kérd kölcsön, azzal megy.

Mobiltelefonról nézhetem a vb-t?
Nem, de nem miattunk. Szintén a FIFA szabálya, hogy mobilra nem adhatunk hozzáférést, de a legtöbb mai készüléknek amúgy is beletörne a bicskája.

Regisztráltam, mégis azt írja, hogy nem férek be

Reméljük, ez a helyzet sosem áll elő, éppen erre van az előregisztráció. Sajnos azonban - mivel nem volt még eddig ilyen jellegű tartalom ennyi felhasználó elé kitéve a magyar neten - benne van a pakliban, hogy valahol elfogy a sávszélesség. Ha mégis így járnál, egy darabig kövesd a szöveges kommentárt a Sport Gézán, aztán gyere vissza.

Nem látom a meccset egyáltalán
A videónézéshez flash player szükséges. Ez egy pillanatok alatt települő böngészőkiegészítő, a legtöbb számítógépen eleve fent van. Ha neked nincs, vagy lehet, hogy régi, itt felteheted a legújabbat. Ezt mindenképpen ajánljuk. Ha van flash, le tudsz játszani más videókat a netről, jól látod az indavideót vagy a youtube-ot, de a meccseket juszt se, akkor írj nekünk.

Működik a szolgáltatás, de időnként megakad a kép
Ennek több oka is lehet. Egyrészt javasoljuk, hogy tedd fel a legfrissebb flash playert. Másrészt elképzelhető, hogy nagyon lassú az internetkapcsolatod. A közvetítésünk minősége függ a kapcsolatod gyorsaságától - lassú neten rosszabb minőségben toljuk a képet, hogy ne akadjon. Ha sok más böngészőablak is nyitva van, az árt a helyzetnek, és nem segít az sem, ha a háttérben letöltögetsz nagy fájlokat, például - ne adj' isten - filmeket torrentezel. Összességében azzal jársz a legjobban, ha lecsuksz minden más alkalmazást, ami a netet használja (böngészők, letöltésvezérlők, levelezőprogramok), vagy a processzort és a grafikus kártyát terheli.

Friss a flash-playerem, gyors a netem és a gépem is, mégis akadozik
Csukd be az összes többi böngészőablakot, kapcsold ki az átkozott torrent-klienst, lődd ki a webrádiót. A számítógépnek elég nagy feladat a folyamatos letöltés és lejátszás, így akkor mész biztosra, ha kikapcsolsz minden olyan folyamatot, ami a netet használja vagy a processzort terheli.

Az enyém a világ leggyorsabb számítógépe és internetkapcsolata, mégis akadozik
Ha minden más hasonló szolgáltatás működik, csak velünk van gondod, akkor lehet, hogy nálunk van a baj. Soha nem volt még ilyesmi idehaza, simán lehet, hogy a hazai net is belerokkan néha. Elvileg elképzelhető, hogy időről időre a túl nagy terhelés miatt lelassulunk, de ez nem jellemző. Ha nálad rendszeresen gond van, kommentelj ide a poszt alá. Mindenképpen írd meg az operációs rendszered (Mac, Windows XP, Vista, 7, Linux, stb), a böngésződ és a flash playered verzióját. Megpróbáljuk együtt megfejteni. Ha mégis rájössz magadtól, kérünk, azt is írd meg, mert sokat segíthetsz vele.

Mobilneten nézem, rámegy-e a gatyám is?
Lehet, szóval légy óvatos. A meccsnézés rengeteg adatforgalommal jár. Ha te a forgalom után fizetsz az internetszolgáltatódnak, akkor drága mulatság lehet. A legtöbb otthoni/madzagos/kábeltévés internet-előfizetés korlátlan, ott nincs mitől tartanod. A mobilnetes kapcsolatoknál viszont gyakran van forgalmi limit és pótdíj, ott nem árt az óvatosság. Mindenképp nézz utána a szolgáltatódnál, hogy mi vonatkozik rád.

Miért nincs rendes teljes képernyős nézet?
Ha kikapcsolod az oldalhasábot, az majdnem olyan. Részben technikai, részben hirdetéskiszolgálási okokból kellett ezt a megoldást választanunk. A nyitott oldalhasáb tele van hasznos szolgáltatásokkal, de ha csak a meccset kéred, lecsukhatod. Az alsó hirdetéshely azért nem zárható be, mert azon keresztül termeljük ki a jogdíjat a vb-re. Azért nem a lejátszóba magába tesszük inkább az alsó hirdetéseket,  mert nem takarhatunk rá a meccsre, milyen is volna az. Így marad ez a megoldás.

Visszatekerhetem-e az élő adást később, ha pisilni kell?
Nem, itt még nem tart a tudományunk. Viszont visszanézheted a fontosabb jeleneteket meccs közben is, mert ezeket mind kigyűjtjük. Azaz csak arról maradsz le végleg, ami nem is volt érdekes, és arról se, mert a komplett meccset visszanézheted, miután véget ért. Ezekben a rögzített adásokban már természetesen lehet tekerni előre-hátra, ahogy megszokott.

Milyen minőségben nézhetem az adást?
Ez a netkapcsolatod és a géped gyorsaságán múlik. Az elején mindenképpen rossz minőségben kezdjük, és aztán fokozatosan emeljük a szintet, amíg még jól látod. Ha jó a neted és gyors a géped, akkor olyan minőségű képet adunk, mint a hagyományos televízió.

Miért van a tévében minden gól előbb?
Mert mi ugyanazt az élő adást toljuk fel a netre, ami a tévében is látható, de a kódolás-szétszórás-letöltés-lejátszás folyamat időbe telik. De a tévé úgyis annyira XX. század.

Kitehetem-e a képet a tévémre?
Ha össze tudod kötni a számítógépet a tévéddel, akkor simán. Lehet, hogy rosszabb képet fogsz látni, mint egy sima tévéközvetítésnél, mert itt egészen máshogy utaznak az adatok, de gyors nettel és számítógéppel és HD-ready tévével azért bőven megjárja.

Le akarom menteni a meccseket, hogy kell?
A mérkőzéseket lementeni nem szabad. A FIFA nem ad rá engedélyt, technikailag mi sem támogathatjuk. De ne bánkódj, a vb alatt minden meccset elérhetsz a Sport Gézán, a vb után meg maradnak a szép emlékek.
 

Nem találtál választ? Írj nekünk! Írok nektek!
süti beállítások módosítása