Az Inda gépházblogja

Közönségszavazások és a fair play

Megszokhattátok már, hogy az Indában időről-időre szervezünk videó-, és fotópályázatokat. Nagylelkű szponzorainknak köszönhetően néha egészen komoly díjazással. Sorsoltunk már benzinkártyákat, osztottunk ki fesztiválbérleteket, profi kamerát, nyomtatót, projektort, wellness-hétvégét, külföldi utazást, és még rengeteg értékes ajándékot. Néhány pályázatunkon szakmai zsűri választja ki a nyerteseket, van ahol sorsolunk, de a legtöbb esetben a közönségre bízzuk, döntsék el ők, kit tartanak a legjobbnak.

Közönségszavazást szervezni viszonylag egyszerű. A szavazást belépéshez kötjük, ami után a közönség egy jelöltre egy szavazatot adhat le. Sok függ persze attól, persze leginkább a végeredmény, hogy a pályázók mennyire képesek mozgósítani barátaikat, szomszédaikat, kollégáikat a legtöbb szavazatért. Nem újdonság ez, így lett Gera Zolié az Eb legszebb gólja, és így lett majdnem Chuck Norris a Megyeri híd. A szavazás befolyásolása tisztességes eszközökkel megengedett, végtére is mindenki nyerni szeretne.

A szavazatgyűjtésnek van viszont egy másik, kevésbé korrekt módja, amit néha a pályázatainknál kreatív módon próbál használni néhány, az online szavazások működésében magát jártasnak és persze leleplezethetetlennek gondoló felhasználónk. A pályázatok lebonyolítójaként fontos feladatunk azok tisztaságának felügyelete. Sorsolásainkat egy erre fejlesztett sorsológéppel végezzük el, van sorsolási-bizottságunk is, sőt sorsolunk közjegyző jelenlétében is. A sorsolásokról jegyzőkönyv készül, az ajándékokat a nyertesek átvételi elismervénnyel veszik át. Ha a győztesről és helyezettekről zsűri dönt, a döntést hasonlóan jegyzőkönyvezzük. 

A közönségszavazásoknál pedig érvénytelenítünk minden olyan szavazatot, amik nem valós felhasználóktól, rövid idő alatt, tömegesen, kizárólag a szavazás befolyásolására létrejött regisztrációkról érkeztek. Ezt természetesen a pályázatok játékszabályzataiban előre jelezzük. 

Ennek ellenére előfordul, hogy néhány agyafúrt felhasználónk (nem állítjuk, hogy maguk a pályázók!) mindenféle furfanggal próbálnak túljárni az eszünkön, és igyekeznek meghekkelni a szavazásokat. Nincs könnyű dolguk. 

A közönségszavazásokat továbbra is tisztán tartjuk, hogy ti, lelkes, tehetséges, és tisztességesen versenyző fotósok és videósok fair versenyben vihessétek el nyereményeinket.

Nem találtál választ? Írj nekünk! Írok nektek!
süti beállítások módosítása